Види диких гусей: фото, назви, опис

Серед безлічі видів птахів великий інтерес для мисливців і орнітологів представляють дикі гуси. Вони так само, як і їх одомашнені побратими, відносяться до сімейства качиних, але дещо відрізняються зовнішнім виглядом. Всього налічується більше 10 видів диких гусей. Окремо орнітологи виділяють казарку, яка зовні хоч і схожа з гусаком, але володіє меншими розмірами і не видає типового для всієї гусей гелготання. Далі в статті більш детально розглянемо існуючі види диких гусей з їх докладним описом.

  • сірий
  • Білий (полярний)
  • гірський
  • курячий
  • Сухонос
  • нільський
  • Магелланова
  • белошей
  • гуменник
  • Андский

сірий

сірі гуси вважаються родоначальниками домашніх гусей, саме їхні прабатьки були вперше одомашнені більше 1300 років до н. е. Вони є одними з найбільших і сильними представниками диких гусей. Особини цього виду відрізняються світло-сірим оперенням, сильної жилавої шиєю і великою дзьобом рожевого або світло-тілесного відтінку. Маса тіла варіюється від 2,5 до 6 кг, довжина тушки становить 75-90 см, а розмах крил - до 180 см. Самки і самці не мають відмінностей в забарвленні оперення, відрізняються тільки розмірами.

Чи знаєте ви? Новонароджений гусеня буде вважати мамою перше, що побачить після появи на світло.
Сірі гуси харчуються переважно рослинною їжею: травою, жолудями, злаковими культурами, ягодами, молодими бруньками дерев, листям. З цієї причини вважаються шкідниками сільськогосподарських угідь.

Для харчування рослинною їжею у них спеціально пристосований дзьоб: вищий і тонкий біля основи, а не широкий і низько посаджений, як у домашніх птахів. Сірі гуси моногамні - якщо птахи утворюють пару, то перебувають в ній довічно, виключення складають тільки випадки загибелі одного з партнерів.

За осені численні зграї сірих гусей відлітають з місць гніздування на південь. Вони летять невеликими групами V-подібної форми, після чого збираються в величезні колонії на західних і південних узбережжях Європи і активно нагулюють жир, мешкаючи на берегах річок, в болотистій місцевості.

Їжу добувають в основному в денний час, можуть в пошуках їжі заходити далеко на сушу, проте в густонаселених районах поводяться більш обережно і на годування виходять вночі, а на світанку повертаються на відпочинок.

З огляду на інтенсивного розвитку сільського господарства,сірі гуси позбавляються придатних для існування земель, проте вони все ще широко поширені на всій території Центральної та Східної Європи і на більшій частині Азії.

Підвиди і породи відомих птахів - голубів, качок, перепілок, куріпок, цесарок, павичів, індиків, декоративних і бійцівських, м'ясних і яєчних курей можуть приємно здивувати.

Білий (полярний)

Виходячи з назви стає ясно, що улюбленими місцями гніздування білих полярних гусей є землі Канади, східна частина Сибіру і північ Гренландії. Нечасто їх можна зустріти на острові Врангеля, на території Чукотки і в Якутії. Чи є білий гусак перелітним птахом чи ні, можна впевнено сказати: так - це перелітні птахи, в зимовий час мігрують до Мексиканської затоки. Сьогодні ця порода вважається майже зниклої в силу жорстокого переслідування і винищення людиною.

Зовнішній вигляд цієї породи досить ефектний - білосніжне оперення тільця, з чорної або сірої окантовкою крил, товста недовга шия, рожевий дзьоб і лапи. За прикладом багатьох качиних, пари створюються на все життя.

Чи знаєте ви? Щоб захистити яйця від небезпечного хижака - песця, самки білого гусака воліють вити гнізда біля місць проживання полярної сови, яка є для песця природним ворогом.
Ці птахи є досить доброзичливими і соціальними птахами, живуть великими групами, іноді до декількох тисяч особин. Харчуються переважно арктичної рослинною їжею: мохами, лишайниками, листям і пагонами, а також насінням і злаковими культурами.
Цікаво дізнатися як містять цесарок, качок, павичів, страусів, куріпок, голубів.

гірський

З назви птиці очевидно, що мешкає цей гусак в гірській місцевості - батьківщиною його вважається Центральна і Південна Азія. Порода поширена в Китаї, Монголії, Казахстані, Киргизстані. Взимку зграї гірських гусей мігрують до низин на півночі Індії, а також в Пакистан, Бангладеш, Бутан. Англійська назва породи - "Bar-headed", Що в перекладі означає "з смугами на голові". Таку назву цей вид отримав завдяки незвичайному забарвленню голови: на білому тлі розташовані дві паралельні чорні смуги, одна тягнеться через потилицю від одного ока до іншого, а друга розташована трохи нижче, ближче до шиї.

Оперення тільця і ​​крил світло-сіре, по краях крил розташована чорна облямівка. Дзьоб і лапи пофарбовані в жовтий, а кінчик дзьоба позначений невеликим чорною цяткою.Довжина дорослих особин дорівнює 70-80 см, розмах крил варіюється від 140 до 160 см, вага коливається в межах 2-3 кг. Представники породи гніздяться на берегах і островах біля гірських річок, на скелях. Ходять впевнено, тому як на суші проводять більше часу, ніж у воді. Самка і самець традиційно утворюють пару на все життя. Статеве дозрівання для самок наступає в 2 роки, для самців - в 3 роки.

Тип харчування гірських гусей змішаний: в їх раціоні приблизно в рівній мірі присутній як рослинна їжа (стеблинки, листя, водорості), так і тваринна (рачки, молюски, личинки).

Ця порода вважається однією з найбільш високо літаючих птахів. Був зафіксований переліт птахів над Гімалаями на висоті понад 10 тисяч метрів. Для порівняння: на такій висоті не може літати навіть вертоліт через розрідженого повітря.

Важливо! Через браконьєрство вид знаходиться на межі повного зникнення, тому занесений до Червоної книги РФ, і полювання на нього карається законом.

курячий

курячі гуси на нашій території вважають екзотичними птахами, так як їх батьківщина - південна частина Австралії і землі Тасманії.

Зовнішній вигляд птахів незвичайний: світло-сіре оперення, порівняно невелика голова на короткій шиї, жовтий, горбатий і високо посаджений дзьоб, що нагадує курячий. Лапи червоного відтінку.Вага дорослих особин може варіюватися від 3 до 6 кг, довжина тушки становить 70-100 см. Гуси цієї породи майже весь час проводять на суші, так як плавати не вміють, а літають дуже важко. Від сюди відбувається їх рослинний тип харчування: в раціоні переважає трава, коріння, зерна, хоча іноді птахи можуть поласувати молюсками, черв'яками і комахами.

Птахів цієї породи можна досить успішно містити в домашніх умовах. При облаштуванні території слід дотримуватися правильного співвідношення води і суші: 20% землі слід відвести під водойму, а 80% залишити для пасовища.

Птахам необхідно досить місця у вольєрі, тому будувати приміщення потрібно з розрахунку 1 кв. м для однієї дорослої особини. В їх стандартний раціон також можна додавати нарізані овочі, комбікорми.

Важливо! Якщо щільність заселення вольєра буде високою, у гусей значно знизиться продуктивність, а також можуть розвинутися хвороби через затхлого повітря і забруднення.
Курячі гуси не вміють реготати і видавати типових для своєї породи звуків, їх голос швидше нагадує свиняче рохкання.

Сухонос

Відмінною рисою Сухоноса є великі габарити: довжина тушки може досягати 100 см, а розмах крил дорівнює від 1,5 до 1,8 метрів. Вага дорослих птахів дорівнює 3-5 кг. Самки і самці мають однаковий забарвлення: задня частина шиї, боки і спинка пофарбовані в коричнево-бурий колір з білими поперечними смужками, передня частина шиї світла, дзьоб великий, чорний, з білою смужкою біля основи. У молодих особин подібна смужка відсутня, по чому їх можна легко відрізнити від статевозрілих птахів.

Звичними регіонами проживання гусака вважаються гори і степи Монголії, Китаю, східній частині Сибіру, ​​Казахстану, Узбекистану. Птахи цієї породи заселяють долини і луки поблизу солоних і прісних водойм, вважають за краще місцевість, зарослу осокою.

Велику частину часу проводять на суші, в разі небезпеки ховаються в траві. Якщо ж небезпека наздогнала їх на воді - птахи здатні глибоко пірнати. У раціоні переважає рослинна їжа: осока, листя, ягоди. В силу природної довірливості і допитливості Сухоноса давно стали одомашнювати і розводити в сільських угіддях. Гуси цієї породи цінуються за хороші смакові якості м'яса. Також практикується підкладка яєць дикого Сухоноса самкам домашніх гусей.

нільський

Друга назва цього виду диких гусей - єгипетські гуси. Батьківщиною породи є долина Нілу, а також території Африки на південь від Сахари. Три століття тому порода була ввезена в країни Центральної Європи, проте птиці погано піддавалися одомашнення, тому численні популяції втекли і стали дикими. Нільські гуси мають красиву зовнішність: в забарвленні присутні білі, сірі, руді і охристі відтінки, очі облямовані коричневим плямою, крила білі з чорним, лапи і дзьоб червоного відтінку. Це невеликі за розміром птиці, їх вага може коливатися від 1 до 4 кг, розмах крил рідко перевищує 1,5 м. Кольорових відмінностей між самками і самцями немає, проте останні трохи крупніше.

Раціон цієї породи змішаний: в рівній мірі присутні рослинні складові (трава, насіння, плоди і листя) і тварини (черви, різні дрібні тварини).

Цікаво, що представники породи часто можуть проявляти агресію в зв'язку з замахом на їх територію. Птахи часто тримаються парами або невеликими групами, ревно захищають свої місця від конкурентів, іноді вступають в сутички, захищаючи своє потомство. Сьогодні на території Африки ця порода вважається шкідником полів, так як з легкістю може знищити звістку урожай. На птахів також ведеться полювання, тому як існування виду не викликає побоювань.

Магелланова

Магелланова гусак також називається пепельноголовим, сероголовим, попелястим. Птахи цього виду гніздяться на території Південної Америки: Патагонія, Чилі, Аргентина, Вогняна Земля. За типом харчування цей вид належить до травоїдним. Раціон птахів складають листя, насіння, стебла і інші частини рослин. Вважаються шкідниками на пасовищах, так як поїдають висаджені для худоби культури. Магелланові гуси вважають за краще селитися на рівнинах і схилах, трав'янистих луках, поблизу сільськогосподарських угідь.

Сероголовие Магелланові гуси мають середніми габаритами: довжина тушки становить 60-70 см, вага особин дорівнює 2-3,5 кг.

Це єдиний вид диких гусей, у яких самки і самці мають різний окрас - у самців голова і груди пофарбовані в білий, тоді як у самок переважає коричневий колір. Також відрізняється колір лап: у самки вони жовто-помаранчеві, а у самця сіро-чорні. Тельці обох статей забарвлене в сірий колір. Представників цієї породи досить легко містити в неволі, так як вони вимагають незначної кількості відкритої води (приблизно 25% від загальної площі). У домашніх угіддях здатні доживати до 25 років за умови хорошого змісту.

белошей

Друге ім'я цієї породи - блакитний гусак, яке він отримав завдяки характерному зовнішньому вигляду. Основна маса популяції поширена на півночі Канади, на Алясці, тихоокеанському узбережжі Сполучених Штатів і в Сибіру. Це середні за розмірами птахи з темним тільцем, а голова і задня частина шиї - білі. Важать в середньому 2,5-3,5 кг, в довжину самці можуть досягати 90 см. На суші харчується осоковими листям, ягодами, травами, на воді годується водоростями, молюсками, мідіями.

У шлюбний період птахи гніздяться вздовж берегової лінії, на ставках або островах з хорошою видимістю. Поки самка висиджує яйця, самець залишається поруч, охороняючи гніздо від небезпечних і непроханих гостей. Тривалість життя цієї породи досить невелика в порівнянні з іншими видами гусей - 6-13 років.

гуменник

Гусь гуменник відноситься до водоплавним видам, під час гніздування поширений в тундрі Євразії.За зовнішнім виглядом нагадує сірої гуски, однак відрізняється від нього більш темною спинкою і внутрішньою частиною крил, двоколірним жовто-чорним дзьобом. Маса тушки коливається від 2 до 5 кг і залежить від підвиду птиці, а довжина не перевищує 90 см. Це традиційно мігруючі види. Якщо розглядати, де зимують гуси породи гуменник, можна виділити країни Західної Європи.

Традиційно орнітологи визначають чотири види гуменника, які трохи відрізняються зовнішніми характеристиками (відтінком оперення, формою і розмірами дзьоба, масою тушки):

  1. Тайговий.
  2. Європейський.
  3. Восточносибирский.
  4. Короткоклювих.

У раціоні переважають рослинні складові: різнотрав'я, осока, ягоди, а також зернові культури та овочі. Гуменники воліють гніздитися в лісотундрі, тундрі неподалік від боліт, річок і закритих водойм.

Чи знаєте ви? Гуменники люблять "пошуміти" - під час годування, коли птахи збираються у величезні зграї, їх гоготание може бути чутно за сотню кілометрів. Однак розглянути поблизу птахів навряд чи вдасться, тому що у країв групи завжди стоять сторожові особини, голосно сповіщають про будь-якої небезпеки.

Андский

Батьківщиною цієї породи є високогір'ї Анд від Перу до Чилі та Аргентини, птахи мешкають на висоті 3000 м і вище. Андский гусак воліє відкриті ділянки з низькорослої травою, мешкає в болотистій місцевості, на полонинах, річкових долинах, луках і пасовищах. Більшу частину року проводять на висоті понад 3 тисячі метрів, однак іноді можуть опускатися нижче після сильних снігопадів. Андские гуси проводять час переважно на землі, в повітря піднімаються рідко, в основному щоб уникнути небезпеки. Якщо злетіти немає можливості, будуть рятуватися у воді, проте за відсутності небезпеки в неї заходять рідко, так як плавають повільно і погано в силу будови тулуба і хвоста.

Оперення голови, шиї і передньої частини тулуба біле, хвіст і спинка пофарбовані в чорний. Дзьоб і лапи відзначені яскраво-червоним відтінком. Самки і самці виглядають майже однаково, але самки дещо поступаються в розмірах. Довжина особин дорівнює 70-80 см, вага може становити від 2,7 до 3,6 кг. Існує багато видів диких гусей, ми ж розглянули особливості основних. В основному гуси тримаються на суші, хоча селитися люблять недалеко від води, харчуються рослинною їжею, в зимовий час мігрують в теплі регіони, а під час перельоту або шлюбних ігор більшість видів видає типове гусяче гоготание.

Loading...



Залиште Свій Коментар